20 PAŹDZIERNIKA 2023
ŚWIATOWY DZIEŃ WARZYW I OWOCÓW
w Zespole Szkół Samochodowych

 

Z okazji obchodów Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych oraz Światowego Dnia Warzyw i Owoców w bibliotece szkolnej odbył się Wielki festiwal warzyw i owoców.

Została przygotowana wystawa warzyw i owoców oraz ciekawostek z nimi związanych, uczniowie mogli też zajadać smaczne jabłka, gruszki, śliwki, marchewkę, które były przygotowane jako poczęstunek dla odwiedzających bibliotekę. Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, odwiedziło nas prawie 150 osób! Wydarzeniu towarzyszyły konkursy.

Konkurs na znajomość tytułów książek „Z zielonym w tle” – w konkursie wzięło udział 12 uczniów. Okazało się, że książek  z owocem, warzywem lub rośliną w tytule (jest całkiem sporo i większość z nich jest dostępna w naszej bibliotece. Przykłady: „Smażone zielone pomidory”, „Czereśnie zawsze muszą być dwie”, „Białe jabłka”, „Spacer Aleją Róż”, „Dzika lawenda”, „Owoc granatu” i wiele innych. Punkty otrzymują:

Adrian Fabek kl.1a

Wojciech Kamrowski kl. 1a

Konkurs wiedzowy „Graj w zielone”w konkursie wzięło udział 111 uczniów. Pytania były trudne, a jednocześnie wzbudzały zdumienie i zainteresowanie różnorodnością warzyw i owoców. Zwyciężyli:

1 miejsce         Kacper Warchoł kl. 1a – 14 punktów

2 miejsce         Dawid Hirsz kl.1ATS – 13 punktów

                        Karol Pawlukowicz kl. 3mk – 13 punktów

                        Igor Błaszczyk kl.4TM – 13 punktów

3 miejsce         Wojciech Kochanowski kl. 4ATS – 12 punktów

                        Maciej Dzikowski kl. 1e – 12 punktów

                        Kacper Cejer kl. 1e – 12 punktów

                        Oskar Potratz kl. 3a – 12 punktów

Michał Stanowicki kl. 4TM – 12 punktów

Adrian Hecksel kl. 2ATS – 12 punktów

Ksawery Jaks kl. 1a – 12 punktów

 Jedno z najtrudniejszych pytań dotyczyło przyporządkowania dyni do grupy owoców, warzyw lub jagód. Okazało się, że mało osób wie, ze jagody to oddzielna grupa roślin i do nich zalicza się właśnie dynia!

Konkursom towarzyszyła Wystawka książek „Jem zielone” , na której prezentowano książki o tematyce kulinarnej i zasadach zdrowego żywienia oraz książki „z zielonym”
w tytule.

Dzień  był bardzo wesoły i upłynął w miłej atmosferze, a owoce i warzywa z własnych ogródków nauczycieli były przepyszną przekąską, zwłaszcza dla tych, którzy zapomnieli o drugim śniadaniu.

Zapraszamy do uczestnictwa w kolejnych wydarzeniach, o których będziemy informować.

                                                           Pozdrawiamy

                                                           Renata Marczuk, Ewa Potulska, Elżbieta Wierzbicka - nauczyciele bibliotekarze